Een kort woordje uitleg
Wij geven u graag enkele tips mee en toelichting van sommige termen die betrekking hebben op specifiek vakjargon. Deze tips kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze van een kachel. Ook dat is Kachelservice.
Aansteken van uw houtkachel
Na onderzoek blijkt dat stoken volgens de omgekeerde methode of aansteken van uw houtkachel volgens Zwitserse wijze beter is voor het milieu. Hoe u dat doet? U legt de grootste blokken onder en de kleinste blokken en aanmaakhoutjes boven. Het vuur brandt van boven naar beneden in plaats van onder naar boven. Hierdoor realiseert u een betere verbranding. Bekijk rustig het onderstaande filmpje van 'slim en schoner stoken' geadviseerd door de Nederlandse brandweer. U krijgt hierbij ook tips over het drogen en bewaren van hout.
Btw-percentage (België) voor het plaatsen van een kachel.
Plaatsing van een kachel valt veelal onder de noemer renovatie. Daarom wordt u slechts 6% in rekening gebracht, mits u de kachel door de leverancier laat plaatsen. Uw woning dient ouder te zijn dan 10 jaar en u gebruikt de woning als privé-woning en slechts een bijkomstig deel als beroepsruimte. De factuur moet direct gericht zijn aan de eigenaar of huurder van de woning. Wanneer niet wordt voldaan aan bovenstaande voorwaarden, is de leverancier verplicht 21% in rekening te brengen.
Btw-percentage (Nederland) voor het plaatsen van een kachel.
Door een verschil in de wetgeving, is het btw-percentage in Nederland verschillende aan dat van België. Op alle kachels dient 21% btw te worden belast. Wij kunnen hier als bedrijf zijnde geen wijzigingen op aanbrengen aangezien dit een wettelijke bepaling is!
Een houtkachel stookt u met onbehandeld en goed gedroogd (1 tot 2/3 jaar) hout. Goed brandhout is onder andere beuk, berk, els, es, eik, linde en plataan. Stoken met harshoudend hout betekent dat roetaanslag zich gemakkelijk in uw schoorsteen ophoopt. Stoken met geschilderd, geïmpregneerd, harshoudend of nat hout levert problemen op en is bovendien slecht voor het milieu en uw schoorsteen! Daarbij bestaat een verhoogd risico op het ontstaan van schoorsteenbrand.
Wat is het brandstofverbruik van een kachel?
Hoeveel houtpellets, hout, briketten of kolen u nodig heeft is een open vraag. Het brandstofverbruik is afhankelijk van uw stookgedrag; hoeveel tijd u in huis doorbrengt en of u het graag warm heeft of liever iets kouder.
Wat zijn briketten (bruinkool)?
Bruinkoolbriketten hebben een langzame verbranding en gloeien lang na, waardoor de kachel lang warm blijft. Gelijk aan alle vaste kachelbrandstoffen moeten briketten droog bewaard worden.
Capaciteit van een kachel
Een kachel brandt het beste op een vrij constant nominaal vermogen. De grootte van de te verwarmen ruimte bepaalt hoofdzakelijk het geschikte vermogen. Bij overcapaciteit (een te grote warmte-afgifte) van de kachel, zal de kachel te vaak op een te lage stand functioneren. Het gevolg daarvan is een onvolledige verbranding en dat is niet goed voor uw schouw (een groter risico op schouwbrand door creosoot). Bovendien komen er onverbrande rookgassen in de atmosfeer terecht en dat is niet goed voor het milieu.
Wat is een hybride kachel of combikachel?
Een hybride- of combikachel is een kachel voor gecombineerde brandstoffen. Dit is veelal een combinatie van hout en kolengestookte kachels. Minder voorkomend is de combinatie van hout en briketten of hout en houtpellets.
Wat bedraagt de garantieperiode van mijn kachel?
De garantieperiode is afhankelijk van fabrikant tot fabrikant. Doorgaans wordt er op delen die direct in aanraking komen met vuur zoals glas, roosters en brandkamer-platen geen garantie verstrekt.
U heeft geen schoorsteen, maar wil graag een kachel
U heeft een woning met cv en kiest voor een vrijstaande kachel als bijverwarming? Dan is dat geen enkel probleem. Althans niet voor Kachelservice. Onze roots liggen in het schoorsteenvegen en derhalve zijn wij gespecialiseerd in schouwen. Wij creëren een volledige en veilige schoorsteen bij het plaatsen van de kachel.
Hermetisch gesloten pelletkachels
Een aantal kachelfabrikanten vervaardigen hermetisch gesloten pelletsystemen. Een dergelijke vrijstaande kachel behoeft geen aansluiting op een schoorsteenpijp. Een klein rookafvoerkanaal volstaat. Een voorbeeld hiervan bekijkt u in onze showroom.
Wat zijn houtpellets?
Houtpellets zijn een relatief nieuwe brandstof die wordt vervaardigd uit (zuiver) samengeperst houtafval gezameld bij houtzagerijen. Let bij aankoop van de pellets op de kwaliteitscode (bijvoorbeeld DIN-51731 of EN+A1 of EN+A2 of EN+B). De kleur van de houtpellets zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Houtpellets dienen net als alle andere kachelbrandstoffen droog bewaard te worden.
Welke kacheltypes zijn er?
Een vrijstaande kachel staat veelal tegen een muur en bij de schoorsteen voor de rookafvoer. Afhankelijk van het model en uw woning kan een kachel met bovenaansluiting ook midden in de te verwarmen ruimte worden. Een kachel levert doorgaans iets meer stralingswarmte dan een inbouwhaard of inbouwcassette.
Een inbouwhaard (een haard met daarbovenop een kast) wordt volledig ingebouwd in - veelal nieuwe - schoorstenen of te renoveren schoorsteenmantels. Een inbouwhaard kan daar alleen worden uitgenomen door het afbreken van een deel van schouwmantel.
Een inbouwcassette, inzethaard of insert is eigenlijk ontworpen om in bestaande schouwen te plaatsen, maar kan evengoed in een nieuwe schoorsteen gezet worden. Oorspronkelijk was een insert bedoeld voor de verangingsmarkt. Door de compacte vormgeving en vlakke bovenkant kan een cassette in de schoorsteen geschoven worden. Het kader van de kachel zelf dekt (wanneer het haardgat niet te groot is) veelal de kieren af. Indien de haardopening te groot is, kan er een extra kader van warmtebestendig materiaal geplaatst worden, waar het kader van de inzethaard dan overheen valt.
Wat betekent kanalisatie bij een kachel?
Wanneer er sprake is van kanalisatie bij een kachel, betekent dit dat er een extra aansluitmogelijkheid is voor het verwarmen van een tweede ruimte via een extra warmte-ventilatiebuis.
Stoken op kolen
Bij aankoop van kolen let u op het asgehalte dat best niet hoger is dan 5%. Kolen leveren net als bruinkoolbriketten hoofdzakelijk gloeiwarmte op.
Naverbranding, secundaire verbranding of post combustion system
Nagenoeg alle moderne kachels zijn uitgerust met een dubbel verbrandingssysteem. Via de achterzijde komt secundaire lucht de kachel binnen, die lucht wordt verwarmd en stroomt vervolgens naar de verbrandingskamer. De resterende onvolledig verbrande rookgassen ontvlammen opnieuw met als resultaat een hoger rendement en een schonere verbranding.
Kan ik een offerte aanvragen?
Kachelservice stelt gratis een gedetailleerde offerte voor u op voor de aankoop en plaatsing van de kachel. U weet dan voordat u akkoord geeft, precies waar u aan toe bent.
Wat is een pelletkachel?
Pelletkachels functioneren op netstroom. In een pelletkachel gebruikt u alleen houtpellets als brandstof. De vlam brandt beduidend anders dan die van een houtkachel. De voordelen van dit type verwarmingstoestel is dat u minder last heeft van stof of houtafval en dat u niet moet sleuren met hout.
Rendement van een kachel
Hoe hoger het rendement van een kachel, hoe hoger de warmte-afgifte is. Meer rendement betekent minder brandstofverbruik.
Ruitreiniging, clean glas control of airwash
Veel hedendaagse kachels zijn uitgerust met een soort van beluchtingssysteem dat langs het glas stroomt van de kachel waardoor de ruit langer schoon blijft.
Secundaire verbranding of naverbranding
Nagenoeg alle moderne kachels zijn uitgerust met een dubbel verbrandingssysteem. Via de achterzijde komt secundaire lucht de kachel binnen, die lucht wordt verwarmd en stroomt vervolgens naar de verbrandingskamer. De resterende onvolledig verbrande rookgassen ontvlammen opnieuw met als resultaat een hoger rendement en een schonere verbranding.
Verse luchtaanvoer (outside air)
Kachels of haarden kunnen veelal direct buitenlucht afnemen. Dit voorkomt dat er zuurstof of opgewarmde lucht uit de leefruimte wordt gehaald. Te adviseren bij passieve woningen en lage-energiewoningen.
Wilt u nog iets weten? Bel of mail ons gerust, wij staan u graag te woord. Of spring eens binnen in onze toonzaal aan de Kalmthoutsesteenweg te Essen. Voor de openingsuren zie het menu showroom.